Desirée

Freestyla fröknäcke
När knäckebrödet igår tog slut här hemma så fick jag ett ryck att vilja blanda ihop ett fröknäcke. Det var bara det at solroskärnorna och linfröna var slut de också så det blev till att freestyla lite. Dessutom, när jag ändå var igång, passade jag på att blanda egen vörtkrydda för att få en julig smak på det hela. Här kommer receptet:
 
Vörtmix:
1 msk hel fänkål
1 msk hel anis
0,5 msk malen pomerans
1 tsk malen nejlika
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära

Mortla fänkål och anis fin och blanda ihop med övriga kryddor. Förvara mörkt och förslutet.
 
En halv plåt "havre-fröknäcke":
1 dl Havregryn
1 dl pumpakärnor
1 msk chiafrön
3 msk sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 msk rapsolja
2,5 dl kokande vatten
1 nypa havssalt
1 sats vörtmix

Blanda ihop alla ingredienser och kavla sen snabbt ut på en plåt (Jag tyckte det blev enklast att kavla mellan två bakplåtspapper).
Skär gärna bitar innan gräddning om du vill ha snygga "raka" bitar.
Grädda sen i 175 grader i ca 45-60 min. Sänk därefter värmen till 80 grader och låt knäcket torka där i några timmar. Det ska bli hårt och inte segt.

Kavlas enklast mellan två bakplåtspapper
 
Gott bara som det är, men jag vill gärna maxa med färgglada pålägg ;)
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress