Desirée

Spectacular Things...
En bok jag läser just nu är Brian D. Schultzs Spectacular Things Happens Along the Way -Lessons from an Urban Classroom. 
Det är en bok som ingår i kursen "Professional Roles and Responsibilities" och som är helt makalös! 
Brian är en relativt nyexaminerad lärare som fått anställning på ett mellanstadie i en fattig förort till Chicago. Alltså verkligen enkla förhållanden pratat vi nu! 
Ingen elev i klassen han hamnat i är egentligen intresserad av "skoljobb" eftersom de inte ser meningen med det. "Varför plugga liksom? Bor man i det här området kommer man ändå ingen vart och det är bara onödigt att lägga energi på sånt som inte har nån betydelse". Typ den attityden är det och Eleverna går i femman (motsvarande 6an i Sverige skulle jag tro)...ganska deprimerande med andra ord.
Brian vill ändra på detta genom att han ifrågasätter läroplan-kursplan, och "plugga inför provet"-mentalitet som skolans ledning verkar ha. Istället vill han experimentera fram sin egen läroplan och arbeta mer "hands-on" och ämnesöverskridande, något han faktiskt lyckas ganska bra med. Det som sker är revolutionerande för eleverna eftersom de börjar se arbetet i skolan som "-det är inte nåt skoljobb! Det här är viktigt!" . Citatet yttrades från en av eleverna när en utomstående lärare kikade in i klassrummet under tiden de höll på med en spännande del av ett projekt och läraren sa att hon "-aldrig sett er så engagerade i skoljobb".
Mer är så säger jag inte. Det får ni ta reda på själva! ;) Är man det minsta intresserad av läraryrket/ledarskap etc. tycker jag man ska läsa den!
(null)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress